Konijn in het zuur

Als je er nog niet uit bent wat je gaat maken voor kerst dan geef ik je wat last minute advies. Maak deze heerlijke konijnenstoofpot. In Maastricht noemen ze dit: “knien in ’t zoer”, wat konijn in het zuur betekent. Het is een traditioneel kerstgerecht in Maastricht en daarom het perfecte “bourgondische” gerecht!

Maak jij dit gerecht ook? Vergeet het dan niet te delen met de hashtag #bourgondischmeisje !

Wat heb je nodig?

(4 personen)

 • 4 Konijnenbouten
 • 3 Grote witte uien
 • 50 gram boter
 • 6 plakken ontbijtkoek (peperkoek)
 • 4 kruidnagels
 • 4 peperkorrels
 • 3 laurierbladeren
 • 4 eetlepels appelstroop
 • 1 flesje donker bier
 • 1,5 rund bouillonblokje
 • 250 ml azijn
 • Water
 • Eventueel maïzena
 • Zout 
 • Peper
 1. Begin 24 uur van tevoren met de konijnenbouten in een grote pan te leggen. Giet hier de azijn en het donker bier overheen. Zorg dat de konijnenbouten helemaal onder het vocht staan. Vul dit dus desnoods aan met water. Voeg daarna de laurierbladeren, kruidnagel, peperkorrels en 1 blokje runderbouillon toe en laat het geheel afgedekt 24 uur in de koelkast staan.
 2. Haal na 24 uur de konijnenbouten uit de pan en laat even op kamertemperatuur komen. Dep ze daarna droog en bak ze gedurende 3-4 minuten in 25 gram boter rondom bruin. Ondertussen snij je de uien in halveringen. Gooi de marinade niet weg!
 3. Verhit 25 gram boter in een pan en bak hier de uien gedurende 5 minuten in aan, zodat ze zacht zijn. 
 4. Leg de konijnenbouten terug in de marinade en zet op het vuur. Voeg de uien toe. Voeg daarna de ontbijtkoek en de appelstroop toe. Roer de ontbijtkoek en appelstroop goed door de marinade, zodat dit goed wordt opgenomen. 
 5. Laat het geheel 2,5/3 uur sudderen en breng nog eventueel extra op smaak met 0,5 bouillonblokje. 
 6. Als het goed is zou na 2,5/3 uur het vlees van de botten moeten vallen. Dik de saus nog eventueel met een beetje maïzena.
 7. Eet smakelijk!

2 gedachten over “Konijn in het zuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: